Wie werken er achter de schermen allemaal mee aan Cross Comix en wat hebben zij met strips? Ook geeft iedereen een persoonlijke tip voor het festival.

 

Cro Lampe

Cro Lampe is de festivalmanager van Cross Comix. Vanaf het prille begin is hij een van de drijvende krachten van het festival: zonder Cro geen Cross. Ook is hij producent van Motel Mozaïque en directeur van North Sea Round Town. Zijn tip voor het festival: Typex ft. Factory, de Rotterdamse presentatie van Typex’ nieuwe (en juichend ontvangen) beeldroman ‘Andy’ over het roemruchte leven van Andy Warhol. Met indierockband August die de muziek van The Velvet Underground op onnavolgbare wijze covert: Typex-style!

Robert van der Kroft

Robert is een van de initiatiefnemers van het Cross Comix Festival, striptekenaar van beroep en fan van Wende. Dit is dan ook zijn persoonlijke favoriet. Naast de show kijkt hij uit naar de samenwerking met elf stripmakers, die alle nummers van haar nieuwste cd ‘verstript’ hebben.

Monique van Gool

Monique van Gool is producent van het festival en heeft van jongs af aan een link met comics. In 2016 heeft ze haar eigen agentschap ‘Agent 456’ opgericht, vernoemd naar één van haar favoriete strips Agent 327 van Martin Lodewijk. Haar tip voor het festival: de Japanse game show ‘Tokyayo’ door Pepijn Lanen  en Steven van Lummel. Humoristisch maar ook leerzaam. Leuk extraatje is het speciaal gebrouwen biertje ‘OOO bekend van graphic novel Hotel Dorado en gebrouwen door Oedipus Brewing.

Lisa De Jongh

Muziekprogrammeur voor het festival is Lisa de Jongh. Haar zus Aimee is tekenares en Cross Comix ambassadeur, zo is haar interesse voor strips gewekt en is ze betrokken geraakt bij het festival. Haar tip: de Typex’ boekpresentatie over Andy Warhol samen met de band August. De band zal de presentatie van muziek voorzien van The Velvet Underground, zo blijven we dicht bij het thema van Andy Warhol.

Ingrid Huijsman

Ingrid Huijsman is de voorzitter van stichting CPBR die Cross Comix organiseert. Tien jaar lang was zij redacteur bij het stripblad Zone 5300 en sinds 2009 werkt ze als freelance tekst- en communicatieadviseur. Ingrid tipt het interview met Joris Luyendijk en Joe Sacco. Twee journalistieke helden met een gedeelde geschiedenis in Palestina, die een kijkje geven in de geëngageerde keuken van hun vakmanschap. Hun boeken, onder meer: ‘Het zijn net mensen’, ‘Footnotes in Gaza’ en ‘Safe Area Goražde zijn stuk voor stuk eyeopeners.

Daniëlle de Kruijff

Daniëlle de Kruijff is de penningmeester van stichting CPBR die Cross Comix organiseert. Als kind al las ze alle Peps bij haar oma die ze maar kon vinden en zette die, chronologisch geordend, weer terug in de kast. Ze is financieel expert in de culturele sector. Haar tip voor het festival: de expositie ‘Stripped! A pretty dark room’. De allereerste Nietzscheaans-feministische expositie ter wereld samengesteld door stripmaker Merel Barends. Met speciaal hiervoor gemaakt werk van maar liefst 18 van de beste vrouwelijke striptekenaars in Nederland, waaronder Eva Hilhorst, Farida Laan en Maaike Hartjes.
Foto: Flo de Goede

Brand Berghouwer

Brand Berghouwer is programmamaker bij Cross Comix en zelf ook een beeldmaker: fotografie en grafische vormgeving. Hij werkte een paar jaar als beeldredacteur bij een tijdschrift met o.a. de tekenaars Barbara Stok en Merel Barends. Zijn tip voor het festival: Waar… Of niet waar? ‘We gaan met onder meer rechtbanktekenaar Aloys Oosterwijk, fotograaf Eduard de Kam en beeldredacteur Celine Kroon dieper in op de (naakte) waarheid. Doe je de waarheid geweld aan als je een onbeduidend stukje kauwgum van de straat weg fotoshopt van een nieuwsfoto? En hoe zit het dan met tekenaars? Hoe trek je als beeldmaker de werkelijkheid je eigen werk in?

Gideon Karting

Gideon Karting is programmeur voor Cross Comix. Als de oude buurjongen van tekenaar Robert van der Kroft kreeg hij de beste stripopvoeding denkbaar. Tegenwoordig werkt Gideon vooral voor Mojo. Zijn passie voor muziek is legendarisch en hij weet deze feilloos te combineren met zijn neus voor strips. Twee tips van Gideon voor het festival: de clubshow van Wende en de speciale uitgave van haar album in stripvorm. En hij kijkt erg uit naar het gesprek tussen Joris Luyendijk en Joe Sacco.
Foto: Andreas Terlaak

Jan Willem van den Ban

Jan Willem van den Ban is onze grafisch ontwerper extraordinaire! Met zijn buro Enchilada tekende hij voor de nieuwe huisstijl van Cross Comix. Als klein jochie wilde Jan Willem striptekenaar worden, totdat hij via Martin Lodewijk gewezen werd op het beroep reclametekenaar en hij zijn ‘best of both worlds’ vond. En nog steeds begint hij elk project met schetsen stift en papier. Zijn tip voor Cross Comix: het ‘OOO’ biertje van de fantastische bierbrouwerij Oedipus tijdens de Hotel Dorado Borrel. Het biertje wordt gedronken in het prettig gestoorde boek Hotel Dorado van Floor van het Nederend en Pepijn ‘Faberyayo’ Lanen. ‘Hopelijk heeft het biertje hetzelfde effect op een ieder die het drinkt!’.

koop je kaarten hier

→ Tickets

blijf op de hoogte

* indicates required