Small Press Award 2023

Cross Comix en Stripdagen Haarlem organiseren voor de tweede keer de Small Press Award, dé competitie voor beeldverhalen in eigen beheer. Uiterste inzenddatum is 1 juli 2023, de uitreiking vindt plaats tijdens Cross Comix op zaterdag 23 september in Rotterdam.

Opzet

De opzet van de Small Press Award is eenvoudig: makers mogen inzenden, een deskundige jury kijkt ernaar, achtereenvolgens worden een longlist/shortlist/winnaar bekend gemaakt – dit laatste tijdens het Cross Comix festival op zaterdag 23 september in Rotterdam. De jury bestaat uit Wasco (tekenaar), Mara Joustra (Artez) en Berend Vonk (winnaar 2022).

Uiteraard zijn er criteria waaraan de inzender moet voldoen, waarvan de belangrijkste zijn:

  • De inzender is ook de maker en de uitgever.
  • De inzending is in het Nederlands dan wel in het Engels door een maker die woonachtig is in het Nederlandse taalgebied (Nederland, Vlaanderen, Suriname). Ook tekstloze inzendingen komen in aanmerking.
  • De inzending is gepubliceerd tussen 1 maart 2022 en 1 mei 2023. De uiterste inzenddatum is 1 juli 2023.

Jury

Wasco is de onbetwiste koning van de small press in Nederland. Hij publiceert zijn strips en boeken in eigen beheer bij de uitgeverijen Microbe, Blue Orange en Scratch. Zijn bekendste stripfiguren zijn Tuitel en Phiwi en Apenootjes, maar daarnaast tekent Wasco ook graag pinguïns en poezen, en is hij oprichter van tijdschrift Aline en curator bij WG Kunst in Amsterdam.

Mara Joustra is niet alleen hoofd opleiding Comic Design, de enige hbo-opleiding tot striptekenaar in Nederland. Mara is een stripexpert pur sang: ze werkte jarenlang als redacteur bij Oog & Blik en Rubinstein, is medeoprichter van (online) magazines Drawing the Times en Scratches en was de eerste twee edities betrokken bij Cross Comix.

Berend Vonk is cartoonist, striptekenaar en illustrator. Ook maakt hij houtsnedes, zeefdrukken, etsen, schilderijen, stoepkrijttekeningen en wandschilderingen. Naast cartoons voor Trouw en De Limburger tekende Berend ook voor AD en Financieel Dagblad. In 2022 won hij de allereerste Small Press Award voor ✨De fatale reis van de Nevertought✨ met Toon Hezemans en Roelant Meijer.

Prijzen

We werken met een longlist/shortlist/winnaar om drie keer publiciteit te kunnen genereren voor de makers. De longlist bevat tien namen, de shortlist drie.

Alle makers op de longlist krijgen de gelegenheid hun werk te verkopen in de Zine Popup Store van Cross Comix 2023. Ook worden deze tien inzendingen tijdens het festival geëxposeerd.

De winnaar ontvangt een geldbedrag van 1.500 euro plus de mogelijkheid een expositie in te richten bij de Stripdagen Haarlem of Cross Comix in 2024. De nummers twee en drie ontvangen een geldbedrag van 500 euro.

Reglement en formulier

Het reglement (pdf) bevat alle criteria voor deelname. De inzending moet gepaard gaan met een ingevuld formulier (.doc).