Resultaten voor de taxonomie Small Press Award 2024

Tijdens de opening van Stripdagen Haarlem 2024 in de Gravenzaal van het stadhuis is de prijs uitgereikt voor de Small Press Award. De top 3 van de competitie bestond uit allemaal jonge makers. De jury heeft lang overlegd, maar uiteindelijk is besloten dat er twee winnaars mogen zijn van deze prijs.

Abel Dijkstra en Fynn van der Ziel zijn samen winnaar van de Small Press Award 2024. Ze delen de eerste en tweede prijs, en ze ontvangen ieder € 1000,-

Dit is de derde editie van de prijs, die in het leven is geroepen door Cross Comix en Stripdagen Haarlem voor de beste in eigen beheer uitgegeven productie. De uitreiking vond dit jaar plaats op 31 mei tijdens de opening van Stripdagen Haarlem.

Lees verderTwee winnaars Small Press Award 2024

Stripdagen Haarlem en Cross Comix nodigen iedereen, die betrokken is bij het maken van Small Press-uitgaves, uit om deel te nemen aan de Small Press Award 2024. De deadline voor inzendingen is 3 mei 2024. De uitreiking vindt plaats tijdens Stripdagen Haarlem in het weekend van 1 en 2 juni.

Small Press is onlosmakelijk verbonden met het beeldverhaal: in eigen beheer gepubliceerde en vaak fraai vormgegeven stripuitgaven in een beperkte oplage, waarbij de maker meer nog dan bij officiële uitgeverijen een eigen unieke signatuur kwijt kan. Het zijn vaak prachtige voorbeelden van wat het beeldverhaal in al zijn veelzijdigheid laat zien. Handgemaakt of in afwijkende vormen geproduceerde uitgaven, die daarmee echte hebbedingetjes zijn. Talloze stripmakers zijn hun carrière begonnen met small press-boekjes. 

De inzendingen van de Small Press Award worden beoordeeld door een vakkundige jury, bestaande uit Wasco (winnaar Stripschapprijs 2020), Mara Joustra (Head Animation Design ArtEZ) en Leau Grégoire (winnaar Small Press Award 2023). 

De winnaar van de Small Press Award ontvangt een cheque ter waarde van € 1.500,- en mag in 2025 een expositie inrichten tijdens Cross Comix. De twee runners-up ontvangen beiden een cheque ter waarde van € 500,–. 

Inzendingen kunnen worden ingediend tot en met 3 mei 2024. Op 15 mei 2024 presenteren we de longlist en na uitvoerig beraad volgt daaruit de shortlist, die we 22 mei bekend maken. 

Wanneer je wilt meedingen naar de Small Press Award, kun je je hier inschrijven. Bekijk eerst even de criteria, waar een inschrijving aan moet voldoen. De inzending is pas volledig als we de volgende items ontvangen hebben:

– een volledig ingevuld deelnameformulier
– een fysiek exemplaar van de small press uitgave
– een pdf van de small press uitgave
– enkele foto’s van de small press uitgave, bij de pdf gevoegd.

De pdf en de foto’s kunnen gestuurd worden aan spa@stichtingbeeldverhaal.nl (of via een service als WeTransfer wanneer de bestanden groot zijn).

Het fysieke exemplaar kan gestuurd worden naar:
Small Press Award, p/a Stichting Beeldverhaal Nederland
Postbus 132
2000 AC  Haarlem

Lees verderOpen Call Small Press Award 2024