Resultaten voor de taxonomie Festival 2022

Karolina Szejda (1995) is geboren in Polen en woont sinds haar zesde in Brussel. In 2019 studeerde ze af aan de LUCA School of Arts in Brussel met een Masterdiploma in Graphic Storytelling. Karolina maakt illustraties en strips die meestal gebaseerd zijn op haar eigen leven. Haar debuut is Tram 5.

Karolina op Insta

Lees verderKarolina Szejda

Het programmablok Show & Tell ‘Oorlog in beeld’ op zaterdagochtend 24 september draait onder meer om twee bijzondere dagboeken. De indertijd veertienjarige Rotterdamse Lies den Houting overleefde het bombardement en tekende vijf schriften vol over haar belevenissen gedurende de oorlogsjaren. Het dagboek van de negentienjarige dwangarbeider Jan Bazuin werd later geïllustreerd door de gelauwerde Duitse stripmaker Barbara Yelin.

Kees Ribbens, senior onderzoeker aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies, vertelt over de betekenis van de dagboeken vanuit het oogpunt van de makers (die nooit aan publicatie dachten) en van de hedendaagse lezers. Wat voegt beeld toe aan dit soort verhalen?

Striptekenaar, illustrator en grafisch ontwerper Erik de Graaf verwierf onder meer bekendheid met een tweeluik over de Tweede Wereldoorlog, deels gebaseerd op ervaringen van familieleden. Hij vertelt hoe je, vanuit professioneel oogpunt, persoonlijke geschiedenissen uit de oorlog vertaalt naar een pakkend beeldverhaal voor een groot publiek.

Lees verderOorlog in beeld

Struin door het Cross Comix Atelier om het werk van tientallen jonge makers te zien en te kopen. Hoor meer over strips in oorlogstijd bij een van de Show & Tell programma’s. Bekijk zines met beeldverhalen uit de hele wereld. Leer zeefdrukken of tekenen in mangastijl. Kom bij de talkshow meer te weten over de inspiratie van tekenaars met een Indische achtergrond. Speur medebezoekers op om een uniek album van Hanco Kolk te winnen. Drink er een biertje bij. Geniet van culinaire hoogstandjes op het Deliplein en in de Fenix Food Factory. Cross Comix is zoals altijd een veelzijdig festival, met het beeldverhaal centraal en allerlei excursies eromheen.

Cross Comix 2022 is een tweedaags festival. Vrijdag 23 september heeft een geweldige line-up, maar is snel uitverkocht geraakt. Er zijn gelukkig nog genoeg kaarten voor zaterdag 24 september: luisteren, rondkijken, de handen uit de mouwen steken. Zie het rijke programma hieronder. De hoofdlocatie is Kantine Walhalla op Katendrecht, Rotterdam. Het thema van het Cross Comix Festival dit jaar is ‘Verhalen uit de stad en daarbuiten’. Kijk op onze makerslijst om te zien wie er allemaal te gast zijn.

Programma

Vrijdag 23 september | Uitverkocht

Show & Tell programma, met inspirerende lezingen van bijzondere gasten, in Kantine Walhalla:

11.00-12.30Autobiografische verhalenMaaike Hartjes, Karolina Szejda, Typex
13.15-14.45StadstekenaarsJan Rothuizen, ikRoterdam, Joris Mertens
15.30-16.30‘Als je om je heen kijkt’Frederik van den Stock, Joost Stokhof
19.00-22.00SWAP!XPrintruilbeurs

In de avonduren: printruilbeurs SWAP!X voor grafische kunstenaars (vanaf 19 uur).

Zaterdag 24 september, overdag

Show & Tell programma, met inspirerende lezingen van bijzondere gasten, in Kantine Walhalla:

11.00-12.30Oorlog in beeldKees Ribbens, Erik de Graaf
13.30-15.00Reizen in beeldJillem, Jeroen Janssen en Arezoo Moradi, Jeroen en Boris de Leijer

Cross Comix Workspace bij Circus Rotjeknor

11.00-17.00Zeefdrukken met Michael van Kekem en Arjan Elenbaas
12.30-14.00 en 15.00-16.30Manga Workshop met Olga Rogalski (max 10 deelnemers per keer)

En verder op of rond het terras van Walhalla:

11.00-17.00Het Cross Comix Atelier met tenminste 40 kunstenaars, in samenwerking met het Groot Rotterdams Atelier Weekend
12.00-14.00 en 15.00-17.00Stadstekenwandeltour met Jeffrey de Bruin (max 10 deelnemers per keer)
11.00-17.00Kiosk met onder meer een selectie uit de grote Manga Kissa bibliotheek en speciaal voor Cross Comix bijeen gebrachte zines van over de hele wereld
11.00-17.00Speurspel Poppy Project: schakel andere bezoekers uit en win een luxe-editie van het boek Poppy door Hanco Kolk
11.00-17.00Cross Comix Huiskamer

Zaterdag 24 september, avond

Talkshow over de bijzondere rol van Indische en Indonesische tekenaars bij Verhalenhuis Belvedère

18.00-20.00Indonesische maaltijd (apart kaartje nodig, te verkrijgen bij Belvedère)
20.00-21.30Talkshow Indocomics met als gasten Ruud den Drijver, Peter van Dongen, Gwen Stok en Dido Drachman. Zie de makerslijst voor hun bio’s.

De locatie

Rotterdammers kennen Katendrecht inmiddels als een hippe buurt met veel cultuur en horeca. Voor bezoekers van buiten de stad is het misschien even wennen, maar de tocht erheen is al een belevenis op zich. Vanaf Rotterdam Centraal is het maar een paar haltes met de metro naar Wilhelminaplein. Loop langs iconische gebouwen als Las Palmas, de Cruiseterminal en Hotel New York naar het einde van de pier. Steek de brug over en je staat voor Kantine Walhalla. Voor mensen die met de auto komen: vlakbij Walhalla bevindt zich een grote parkeergarage, Q-Park Fenix.

Lees verderCross Comix Festival 2022

Pak je agenda er maar bij en sla hem open op vrijdag 23 en zaterdag 24 september, want dan vindt het Cross Comix Festival weer plaats! Hét Rotterdamse festival dat het beeldverhaal vanuit verschillende hoeken toont. Met talks, muziek, exposities en hands-on activiteiten.

Dit jaar strijkt het festival neer op Katendrecht met 2 iconische centrale locaties, namelijk Verhalenhuis Belvédère en Theater Walhalla. Houd onze social media, website en nieuwsbrief in de gaten voor updates over het thema van deze editie, het programma, en nog veel meer info betreft het festival.

Lees verderCross Comix Festival 2022