Resultaten voor de taxonomie Cross Comix Festival 2023

Het zevende Cross Comix festival vindt plaats op vrijdag 22 en zaterdag 23 september in het Rotterdamse debatpodium Arminius

Talks en expo’s

Het festivalprogramma omvat talks, showcases, special events en expo’s. Met internationaal gelauwerde gasten als filmregisseur Job Roggeveen (animatiestudio Job, Joris en Marieke) en strip/animatiemakers Guido van Driel en Marlyn Spaaij. Een bijzondere internationale gast is oprichter Sam Arthur van de prestigieuze uitgeverij NoBrow Press. Aan het eind van de talks op vrijdag reiken we de Small Press Award 2023 uit.

Wat betekent het als je tekenstudio zich ineens in oorlogsgebied bevindt? In een indrukwekkende tentoonstelling presenteren we beeldverhalen door Oekraïense makers. Oekraïne heeft een levendige comics scene, waarmee we al in 2022 contact legden. Verwacht een indringende mix van eigenstandig artistiek werk en werk dat door de oorlog geïnspireerd is. Vijf makers uit het land komen naar het festival voor presentaties en een talkshow.

Op zaterdag presenteren tientallen makers hun werk in het Cross Comix Atelier. Na het succes van vorig jaar breiden we de Zine Kiosk uit. In een talkshow op de vrijdagavond belichten we de praktische gevolgen van Artificial Intelligence voor beeldmakers. Geen speculaties maar hands-on presentaties van hoe het werkt.

Highlights

Twee evenementen zijn speciaal bedoeld voor makers. Net als vorig jaar kunnen zij op de vrijdagavond werk met elkaar ruilen tijdens de SWAPX, in een relaxte sfeer met muziek van Aan Tafel! Nieuw is Meet the Editor, waarbij we makers in contact brengen met uitgevers. Deze twee onderdelen zijn gratis toegankelijk voor makers.

Uiteraard is de bar voortdurend open en zorgen we voor een ontspannen sfeer om elkaar te ontmoeten. Zaterdagavond sluiten we af met een afterparty, met live muziek van Rotem en Lucas Sim in samenwerking met Festival Downtown.

Programma vrijdag 22 september

11-14 uur 14-17 uur 17-20 uur 20-23 uur
Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA
Zine Kiosk Zine Kiosk    
Show & Tell, deel 1: Job Roggeveen, Dario van Vree, Piet Kroon Show & Tell: deel 2: David de Rooij, Guido van Driel, Marlyn Spaaij, Sam Arthur
Uitreiking Small Press Award
   
    Meet the Editor (tot 19.00) SWAPX! met muziek van Aan Tafel
      Talkshow AI Tools (tot 21.30)

Programma zaterdag 23 september

11-14 uur 14-17 uur 17-20 uur 20-23 uur
Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA Expo’s: Oekraïne en SPA
Cross Comix Atelier Cross Comix Atelier    
Zine Kiosk Zine Kiosk    
Show & Tell: Local (super)heroes (13.00-14.30 uur)
Stripclub: Verliefd op een gangster (15.00-16.00 uur)
Show & Tell: Oekraïne (16.30-18.00 uur)
  Talkshow Oekraïne (tot 21.30)
Workshop character design    
Live drawing (vanaf 13.00)    
      Afterparty met Lucas Sim en Rotem (vanaf 21.30)

Check hier het volledige overzicht van het programma

Tickets

Dagkaarten kosten 15 euro. Een passepartout voor beide dagen kost 25 euro. Avondkaarten zijn geldig vanaf 20 uur. Je koopt ze in onze ticketshop. Kinderen tot twaalf jaar hebben geen kaartje nodig.

Kaarten voor vrijdag overdag (en dus passepartout voor beide dagen) zijn uitverkocht. Vrijdagavond is er nog wel plaats, ook voor de gratis onderdelen. Voor WdK-studenten zijn nog enkele passepartouts met kortingscode beschikbaar.

Sommige onderdelen zijn gratis te bezoeken. Dat geldt voor de evenementen voor makers op de vrijdag en de onderdelen die zich op het voorplein van Arminius afspelen, met name een deel van het Cross Comix Atelier op zaterdag.

In de ticketshop vragen we om enkele persoonsgegevens (naam, mailadres, postcode). In ons privacybeleid valt te lezen wat we daarmee doen (in het kort: we hebben je mailadres nodig om een ticket toe te sturen en je moet een account aanmaken zodat je zelf de info weer kunt verwijderen).

Lees verderCross Comix Festival 2023

Wat betekent het als je tekenstudio zich ineens in oorlogsgebied bevindt? In een indrukwekkende tentoonstelling presenteren we beeldverhalen door Oekraïense makers. Oekraïne heeft een levendige comics scene, waarmee we al in 2022 contact legden. Verwacht een indringende mix van eigenstandig artistiek werk en werk dat door de oorlog geïnspireerd is.

Vijf makers (Anya Ivanenko, Jenya Polosina, Olga Grebennik, Tania Yakunova en Zhenya Oliinyk) komen naar Rotterdam voor presentaties en een talkshow op de zaterdagmiddag en -avond.

Na het festival is de expositie nog tot 29 oktober te zien in het Nieuwe Instituut.

Lees verderExpositie en talkshow: Oekraïne

Superhelden van kleur zijn er niet of nauwelijks. Dan bedenk ik hem toch zelf, bedacht Renate Stüger. Samen met tekenaar Sai Rodrigues schiep ze Suriman. Het werd een doorslaand succes. Het tweede album, met slavernij als thema, is hopelijk net voor Cross Comix 2023 af. Stüger en Rodrigues komen vertellen over hun creatie.

‘Alleen witte superhelden krijgen een podium. Er zijn tegenwoordig wel donkere superhelden, maar ze moeten keihard vechten om ook gezien te worden’, vertelde Stüger in een interview. ‘Gelukkig is de samenleving van vandaag wel zover om gekleurde helden een podium te geven. Dankzij het internet, waar je jezelf kunt promoten.’

Boy Akkerman is de schepper van verschillende superhelden, zoals Captain Ultimate en Captain Roffa. Ook in zijn illustratiewerk figureren de nodige superhelden, bekende en onbekende. Hij komt vertellen wat hem zo aanspreekt in het fenomeen van de superheld. En legt natuurlijk uit hoe je dat doet, een superheld op papier zetten.

Daan Timmer is een illustrator met een strakke lijn waarin ook Marvelhelden als de Silver Surfer tot hun recht komen. Zoals alle makers in dit blok komt hij uit Rotterdam, dat zomaar de superheldenhoofdstad van Nederland zou kunnen zijn.

Lees verderShow & Tell: local (super)heroes

‘Verliefd op een gangster’ is een pulpstrip uit 1966. De stripclub brengt het verhaal over Peggy, die het maffia-imperium van haar vader erft, tot leven in een performance vol geluidseffecten.

Enige tijd geleden besloot ‘De Stripclub’ een ode te brengen aan de verloren kunst van de pocketstrip door deze te bewerken tot live hoorspelen. Hierbij worden de tekeningen van de oorspronkelijke strip tot bioscoopformaat opgeblazen en tot leven gebracht met behulp van een roulerende cast aan stemacteurs. Deze nemen niet alleen de tekst van de personages voor hun rekening, maar voorzien het verhaal ook van muziek en geluidseffecten. De voorstellingen worden live opgenomen, zodat zij later als traditioneel hoorspel terug te luisteren zijn.

Slechts zelden werd er een verhaal verteld met zoveel geknal en gedonder als ‘Verliefd op een gangster’. Deze curieuze pulpstrip uit 1966 bestaat uit 64 A6 pagina’s vol intrige, liefde en likkebaardende butlers. Niet alleen is ‘Verliefd op een gangster’ op zichzelf van begin tot eind een wonderlijk schouwspel, maar dit beeldverhaal is ook archetypisch voor een bepaald type pocketstrip dat je niet zo vaak meer ziet. De vertellingen uit deze budget stripreeksen werden in elkaar geknutseld door een bonte stoet van niet bij naam genoemde schrijvers en tekenaars met wisselend talent. Het resultaat is op zijn zachtst gezegd fascinerend. Oordeel zelf:

Lees verderVerliefd op een gangster

De hele zaterdagmiddag, van 13 tot 17 uur, poseren modellen in de Cross Comix Lounge voor een Live Drawing sessie. Tekenmateriaal ligt klaar. Tekendocent Leonie van Wijk is erbij voor tips en trucs. Kortom, niets let je om de handen uit de mouwen te steken. Voor de pro’s: neem je eigen tablet of favoriete materiaal mee.

Lees verderLive Drawing

Vrijdagavond 22 september van acht tot elf zijn alle makers welkom voor een groot SWAP event tijdens Cross Comix. Neem je prints mee, raak in gesprek met andere makers, met een drankje en muziek erbij.

Toegang is gratis voor makers. Als je dezelfde avond ook de AI talkshow of de expo’s wilt bezoeken, heb je een avondticket nodig.

De muziek tijdens de SWAPX! wordt verzorgd door het Rotterdamse dj-collectief Aan Tafel! Check hier hun set voor Operator Radio:

Lees verderRuil je prints tijdens SWAPX!

Een aantal show & tell presentaties op de vrijdag concentreert zich op storyboarding: hoe vertel je een verhaal in beelden met het oog op de creatie van een (geanimeerde) film? Enkele absolute toppers op het gebied komen hun expertise delen.

Job Roggeveen is de Job van Job Joris en Marieke, de animatiestudio die internationaal doorbrak met de korte film A Single Life, die net geen Oscar won, omdat Disney ermee vandoor ging. Elf andere prijzen won hij er overigens wel mee (samen met Joris en Marieke uiteraard). Daarnaast is hij muzikant.

Dario van Vree is zelfstandig animator én medeoprichter van animatiestudio Studio Pupil, dat momenteel een verfilming van Maaike Hartjes’ burn-out dagboek onder handen heeft. Zijn korte film Tabook bereikte veertig filmfestivals wereldwijd. Daarnaast geeft hij les aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

Piet Kroon werkt als storyboard artist voor talloze animatiestudio’s, waaronder Disney, Illumination, Blue Sky, Aardman en DreamWorks. Hij is meestal betrokken bij de vroege fase van een animatie, het uitdenken van concepten, karakters en plotlijnen.

David de Rooij is filmmaker en storyboardartiest. Hij werkte voor Disney, Cartoon Network, Nickelodeon en de BBC. In 2014 schreef, regisseerde en animeerde hij zijn eigen webserie ‘Tales of Stuff’ over een koning, een ridder en een blowende draak.

(alle beelden hierboven copyright van de betreffende auteurs)

Lees verderFocus: Storyboarding

Op Cross Comix kun je ook altijd zelf de handen uit de mouwen steken. Dit jaar bieden we workshops character design met niemand minder dan Veerle Zandstra. Er is een maximum van vijftien deelnemers per workshop. Aanmelden doe je bij de balie op het festival.

Veerle Zandstra is een zelfstandige concept artist, gespecialiseerd in character design. Ze deelt haar veelzijdige creaties met een grote schare volgers op Instagram.

Lees verderWorkshop character design

Voorbeelden genoeg inmiddels van met AI gemaakte afbeeldingen en zelfs beeldverhalen. Maar hoe werken die AI-tools eigenlijk? Eric Kalsbeek werkt voor de TU Delft momenteel aan de eerste volledig met AI gemaakte animatie van Nederland, van scenario tot eindresultaat. In september gaat de animatie in première. Bij Cross Comix gaat hij het gesprek aan over zijn werkproces.

De nieuwe technologie gaat het vakgebied veranderen, dat staat vast. Maar in hoeverre? Moeten illustratoren bang zijn voor hun baan of krijgen ze er juist waardevol gereedschap bij?

Lees verderTalkshow AI-tools

In dit blok brengt Cross Comix een aantal sprekers over vernieuwende trends in graphic novels, al dan niet op het raakvlak met animatie.

Guido van Driel is de auteur van tien strips / graphic novels en regisseur van zes documentaires en speelfilms. In 2013 opende het International Film Festival Rotterdam met zijn film ‘De wederopstanding van een klootzak’, dat een bewerking van zijn album ‘Om mekaar in Dokkum’.

Marlyn Spaaij is regisseur, scenarist en storyboard artist. Ze werkte mee aan verschillende korte en langere films. Momenteel werkt ze als regisseur aan de verfilming van ‘Sisters of the Mist’, haar eigen coming-of-age graphic novel over drie zusters van wie er eentje veranderd in een tiener.

Sam Arthur is mede-oprichter van Nobrow Press, een Londense uitgever die naam maakt met vernieuwende beeldverhalen. Hij komt naar Cross Comix om te vertellen over zijn uitgeef-filosofie, maar ook om kennis te maken met Nederlandse makers.

(alle beelden hierboven copyright van de betreffende auteurs)

Lees verderBoeken en meer