Show & Tell: local (super)heroes

Superhelden van kleur zijn er niet of nauwelijks. Dan bedenk ik hem toch zelf, bedacht Renate Stüger. Samen met tekenaar Sai Rodrigues schiep ze Suriman. Het werd een doorslaand succes. Het tweede album, met slavernij als thema, is hopelijk net voor Cross Comix 2023 af. Stüger en Rodrigues komen vertellen over hun creatie.

‘Alleen witte superhelden krijgen een podium. Er zijn tegenwoordig wel donkere superhelden, maar ze moeten keihard vechten om ook gezien te worden’, vertelde Stüger in een interview. ‘Gelukkig is de samenleving van vandaag wel zover om gekleurde helden een podium te geven. Dankzij het internet, waar je jezelf kunt promoten.’

Boy Akkerman is de schepper van verschillende superhelden, zoals Captain Ultimate en Captain Roffa. Ook in zijn illustratiewerk figureren de nodige superhelden, bekende en onbekende. Hij komt vertellen wat hem zo aanspreekt in het fenomeen van de superheld. En legt natuurlijk uit hoe je dat doet, een superheld op papier zetten.

Daan Timmer is een illustrator met een strakke lijn waarin ook Marvelhelden als de Silver Surfer tot hun recht komen. Zoals alle makers in dit blok komt hij uit Rotterdam, dat zomaar de superheldenhoofdstad van Nederland zou kunnen zijn.