Waar…Of Niet Waar?

Beeldmakers in gesprek over hun relatie met de werkelijkheid.

Is het als tekenaar belangrijk om zo dicht mogelijk bij de realiteit te blijven, of mag je er juist van afwijken, in het kader van artistieke vrijheid? Hoe geloofwaardig zijn journalistieke tekeningen als rechtbankschetsen, en hoe beoordelen beeldredacteuren eigenlijk de foto’s die ze in de krant publiceren op “echtheid”?
Cross Comix presenteert een gesprek over wat er gebeurt als de waarheid vastgelegd wordt in beeld.

Te gast is misschien wel de bekendste rechtbanktekenaar van Nederland, Aloys Oosterwijk. Zijn herkenbare sepia tekeningen van criminelen en penoza verschijnen regelmatig op het NOS journaal en in de kranten. Hij vertelt hoe realistisch hij te werk mág gaan.

De tweede gast is fotograaf Eduard de Kam, die gespecialiseerd is in het opsporen van beeldmanipulatie in journalistieke fotografie. De Kam was onder andere werkzaam bij de prestigieuze Zilveren Camera, waar hij opspoorde of foto’s bewerkt waren of niet. Hij vertelt over zijn werkproces en waarom hij het zo belangrijk vindt dat foto’s puur blijven.

Ook te gast is Aimée de Jongh, een Rotterdamse striptekenares, die in 2017 de vluchtelingenkampen op Lesbos bezocht om daar een getekende reportage voor NRC te maken. Zij legt uit welke keuzes ze moest maken in het afbeelden van haar ervaringen. Aimée werkt momenteel aan een graphic novel waarin fotomanipulatie in de VS van de jaren ’30 centraal staat.

De vierde en laatste gast is freelance beeldredacteur Celine Kroon. Zij werkt o.a. voor Trouw, Het Financieel Dagblad, Lover, De Groene Amsterdammer en Skrien.

Tijdens Cross Comix geeft politiek cartoonist TRIK  (Het Parool, NRC, en winnaar van de Inktspotprijs 2008) de workshop Tekenen vs Foto. Hierin gaat hij met de bezoekers van het festival op onderzoek uit. De centrale vraag: kunnen krantenfoto’s vervangen worden door tekeningen?

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

Hal Theater

zo 18 nov 19:00 - 19:45
  • comix
  • x journalistiek
  • x politiek
  • x tekening

ook interessant

Tokyayo

Doodkonijn

Tekening vs. Foto

Joris Luyendijk & Joe Sacco

blijf op de hoogte

* indicates required


koop je kaarten hier

→ Tickets