Joris Luyendijk & Joe Sacco

Joe Sacco is dit jaar de speciale internationale gast op Cross Comix. De keuze voor hem sluit naadloos aan bij het festivalthema ‘De Naakte Waarheid’. Hij wordt geïnterviewd door Joris Luyendijk.

De Nederlandse antropoloog en journalist Joris Luyendijk en de Maltees-Amerikaanse striptekenaar/journalist Joe Sacco delen een geschiedenis in Palestina. Luyendijk woonde en werkte jarenlang vanuit Oost-Jeruzalem als correspondent voor onder meer De Volkskrant, NOS en NRC. Joe Sacco bezocht Palestina als tekenend verslaggever. Dit resulteerde in twee indrukwekkende beeldromans ‘Palestine’ en ‘Footnotes in Gaza’, waarin hij op een persoonlijke manier verslag doet.

Joris Luyendijk is een van de bekendste journalisten van Nederland. Naast zijn werk in het Midden-Oosten schreef hij het boek ‘Het zijn net mensen’ over beeldvorming in de media. Ook presenteerde Luyendijk het televisieprogramma ‘Zomergasten’ van de VPRO en op de radio ‘Met het oog op morgen’. Momenteel toert hij langs de theaters met een stijf uitverkocht mediacollege en schrijft hij voor De Correspondent o.a. over populisme.

Joe Sacco kan met recht de grootmeester van het journalistieke beeldverhaal worden genoemd. In onder meer zijn boeken ‘Footnotes in Gaza’ en ‘Safe Area Goražde’ deed hij tekenend verslag van brandhaarden als de Gazastrook en Bosnië. Het leverde hem de American Book Award, de Eisner Award en het Guggenheim Fellowship op. Zijn graphic novels zijn vertaald in veertien talen en zijn reportages werden gepubliceerd in o.a. The New York Times Magazine, Time en Harper’s. Ook schreef Sacco een manifest waarin hij pleit voor subjectiviteit in de journalistiek om een oprecht verhaal te vertellen.

Tijdens Cross Comix gaat Joris Luyendijk in gesprek met Joe Sacco  over zijn manier van werken. Een indringend gesprek over letterlijke waarheid en subjectiviteit in de journalistiek. Een uitdagende zoektocht waarin beeld en werkelijkheid elkaar zowel kunnen versterken als tegenwerken.

SaveSave

SaveSave

Grote Zaal

zo 18 nov 17:30 - 18:30
  • comix
  • x comics
  • x journalistiek
  • x literatuur

ook interessant

Typex – Andy

Tokyayo

Stripped! expo

blijf op de hoogte

* indicates required


koop je kaarten hier

→ Tickets