BNO IMGLAB x Cross Comix

De speciale line-up staat deze avond in het teken van strip maken en van de uitgave ‘Wortels in Nederlands-Indië’, met o.a. scenarist Stijn Schenk, colorist Marloes Dekkers, tekenaar Roel Smit en letteraar Frits Jonker.

Bijna anderhalf miljoen Nederlanders hebben hun roots in Nederland-Indië, maar toch weet de gemiddelde Nederlander bijzonder weinig van de geschiedenis van deze bevolkingsgroep. Nu pas komen langzaam de verhalen van vroeger naar boven, verhalen die lange tijd verzwegen zijn of geen aandacht kregen, verhalen die het verdienen verteld te worden.

In de uitgave ‘Wortels in Nederlands-Indië’ van RealComics brengen 12 tekenaars die verhalen in beeld. Verhalen over muziek, cultuur, kunst, koloniaal verleden, familie en identiteit. Verhalen van ons allemaal.

Tickets voor BNO IMGLab x Cross Comix zijn nu hier te bestellen. 
Gratis toegang met passepartout | ticket € 7,50 | studenten € 3,75 | 

Bar open om 18:30 u
Zaal open: 19:30 u
Aanvang: 20:00 u

Locatie: Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25 Rotterdam

Roel Smit is grafisch ontwerper, illustrator, striptekenaar en zanger van de punkband ‘Human Alert’. Illustraties van Smit zijn gepubliceerd in o.a. Trouw, Het Parool en Nieuwe Revu. Het bekendst is hij misschien wel van zijn opvallende illustraties voor platenhoezen voor onder meer het Epitaph-label en de hardrockband Peter Pan Speedrock. Daarnaast is hij de vaste illustrator voor Large Popmerchandise in Rotterdam en is zijn werk regelmatig te zijn bij poppodium Het Patronaat in Haarlem.

Roel Smit

Marloes Dekkers kan als geen ander met kleur de ervaring en emoties van een verhaal of afbeelding versterken. De prijswinnend colorist is vermaard om haar werk voor gerenommeerde auteurs als Hanco Kolk, Peter van Dongen en Mario Boon. De Rotterdamse Dekkers combineert ecoline, aquarel en gouache met collagetechnieken en computergraphics en brengt met het mengen van kleuren en materialen het werk van elke beeldmaker tot leven.

Marloes Dekkers

Frits Jonker is letteraar, auteur, kunstenaar en typograaf. De bekroonde meesterletteraar is waarschijnlijk de enige in Nederland die nog al zijn letteringen met de hand doet. Hij is een van de laatste specialisten in zijn vak en lettert in opdracht de strips van talloze tekenaars. Jonkers eigen alfabetten geven diepte aan de striptekeningen en zijn vol emotie en betekenis. Het letterenvan strips zorgt voor de harmonie binnen een striptekening en Frits zoekt daarbij graag de grenzen op van zijn eigen vakgebied.

Frits Jonker

Stijn Schenk werkt als scenarist en organiseert met Real Comics educatieve stripprojecten over sociale onderwerpen. Hij breekt hiermee volgens eigen zeggen een lans voor echte verhalen van echte mensen. Voor de publicatie ‘Mensen’ verzamelde hij verhalen over psychische aandoeningen en voor ‘Verhalen van Vrouwen’ verhalen van vrouwen over misbruik, onderdrukking en uitsluiting. 

De uitgave ‘Wortels in Nederlands-Indië’ is een initiatief van Stijn, hij deed tevens de productie.

Stijn Schenk

Ontmoet Roel Smit,
Marloes Dekkers,
Frits Jonker en
Stijn Schenk
@Cross Comix

Donderdag 14 november

BNO IMGLab | Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut

do 14 nov 18:30
  • comix
  • x experts
  • x illustratie
  • x kleur
  • x lettering
  • x scenario's

ook interessant

Les Robots

Warming-up @Comics, Art & Beer

The Presley Paranoia Freak Show

blijf op de hoogte

* indicates required