Oorlog in beeld

Het programmablok Show & Tell ‘Oorlog in beeld’ op zaterdagochtend 24 september draait onder meer om twee bijzondere dagboeken. De indertijd veertienjarige Rotterdamse Lies den Houting overleefde het bombardement en tekende vijf schriften vol over haar belevenissen gedurende de oorlogsjaren. Het dagboek van de negentienjarige dwangarbeider Jan Bazuin werd later geïllustreerd door de gelauwerde Duitse stripmaker Barbara Yelin.

Kees Ribbens, senior onderzoeker aan het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust-, en Genocidestudies, vertelt over de betekenis van de dagboeken vanuit het oogpunt van de makers (die nooit aan publicatie dachten) en van de hedendaagse lezers. Wat voegt beeld toe aan dit soort verhalen?

Striptekenaar, illustrator en grafisch ontwerper Erik de Graaf verwierf onder meer bekendheid met een tweeluik over de Tweede Wereldoorlog, deels gebaseerd op ervaringen van familieleden. Hij vertelt hoe je, vanuit professioneel oogpunt, persoonlijke geschiedenissen uit de oorlog vertaalt naar een pakkend beeldverhaal voor een groot publiek.