Cross Comix Festival 2021

Cross Comix organiseerde in het laatste weekend van 2021 hét festival waarin de stad Rotterdam als decor en podium voor het beeldverhaal centraal stond. Dit keer niet op één locatie, maar op verschillende locaties verspreid door Blijdorp met het Vroesenpaviljoen als middelpunt.

Bas de Ruiter, plattegrond Cross Comix festival Blijdorp

Wandeling door Blijdorp
Om alle locaties te kunnen bezoeken kon je eerst een wandelroutekaart ophalen in het hart van het festival: het Vroesenpaviljoen. De wandelroutekaart toont de wijk Blijdorp door de ogen van tekenaar Bas de Ruiter. Een must have voor iedereen die Rotterdam en het beeldverhaal een warm hart toedraagt. De Ruiter ontwierp tevens het campagnebeeld voor het festival.

Stempelkaart

Een echte Joost Swarte
En als je op iedere locatie een stempel had opgehaald maakte je bovendien kans op een originele print van Joost Swarte. Het was die zondag 26 september prachtig weer en veel publiek had zich op die laatste dag van het festival verzameld rond het Vroesenpaviljoen om bij de trekking aanwezig te zijn om kans te kunnen maken op hun print.

Foto: Hans tak

Strip en Kunst Walhalla
In de tennishal van Blijdorp bouwde Cross Comix een volwaardige expositie met als overkoepelend thema ‘Strips en de stad’.

Foto: Fred Ernst
Foto: Hans Tak

Expositie Rode trapauto
In de jaren vijftig, zestig en zeventig stond de rode trapauto in Diergaarde Blijdorp en was de auto een attractie waar ieder kind mee op de foto wilde. Een van oorsprong Italiaanse straatfotograaf zette de trapauto altijd voor de ingang van de dierentuin en maakte dan tegen betaling foto’s van bezoekers. De trapauto was een kleine versie van de Austin A40. Hij werd geproduceerd in Engeland door mijnwerkers die vanwege hun gezondheid hun werk niet meer konden uitvoeren. (mmv erven Möller)

Foto: Hans Tak

De snackbar
Een stad is geen stad zonder een populaire hangout. Het kunstenaarsduo Ko de Kok & Florian Borstlap laten in de Cross Comix Kunsthal een toonaangevend onderdeel van hun vette expositie bij Gallery Untitled zien. Wie gaat er bestellen? Te koop via Gallery Untitled.

Foto: Hans Tak

Trophic interactions within a single tree community.
Sinds 2006 is Raoul Deleo bezig met het in kaart brengen van een onontdekt continent, Terra Ultima genaamd. Het boek omtrent Terra Ultima, met het getekend verslag van de natuur en diersoorten, dat dit jaar uitkwam, is inmiddels een bestseller. Maar wij lieten een vroeg werk zien van Deleo:  Trophic interactions within a single tree community. Het werk is te koop via Gallery Untitled.

Foto: Fred Ernst

Joost Swarte
In één van de paviljoens op de expositie was het grafisch werk van Joost Swarte te zien. Fantastische prenten met een architectonisch thema met onder meer de stedenserie Paris, Bruxelles, New York, een portret van J.J.P. Oud en de Unie en speciaal voor Cross Comix een nieuwe serie van vier prints getiteld ‘Maison Idéale’. 

Foto: Hans Tak